Iris

11 februari 2025

5 Signalen dat een inbraak of incident op het punt staat te gebeuren (én hoe je ze voorkomt)

Je huis of bedrijf is je veilige haven. En dat wil je graag zo houden. Maar wat als die veiligheid in gevaar komt? Inbrekers en criminelen zijn slimmer dan je denkt. Ze observeren, analyseren en slaan toe op het perfecte moment. Gelukkig verraden ze zichzelf vaak en laten signalen achter die je kunt leren herkennen. Door alert te zijn op de volgende 5 signalen, kun je een inbraak mogelijk voor zijn.

Lees verder

Je huis of bedrijf is je veilige haven. En dat wil je graag zo houden. Maar wat als die veiligheid in gevaar komt? Inbrekers en criminelen zijn slimmer dan je denkt. Ze observeren, analyseren en slaan toe op het perfecte moment. Gelukkig verraden ze zichzelf vaak en laten signalen achter die je kunt leren herkennen. Door alert te zijn op de volgende 5 signalen kun je zelf bijdragen aan inbraakpreventie.

 

1. Onbekende personen die de omgeving observeren ️‍

Zie je iemand die opvallend vaak in de buurt rondhangt, zonder duidelijke reden?
Die de omgeving lijkt te bestuderen? Denk bijvoorbeeld aan: iemand die herhaaldelijk dezelfde route loopt, stopt om naar huizen te kijken, of aantekeningen maakt.
Het kan een inbreker zijn die de situatie inschat. Wees alert en het kan geen kwaad om details te noteren zoals uiterlijke kenmerken, kentekennummer en voertuig.

2. Verdacht geparkeerde voertuigen

Staan er auto’s of busjes geparkeerd die er niet lijken te horen? Zonder duidelijke reden, misschien al dagenlang? Het kunnen inbrekers zijn die hun vluchtroute voorbereiden of spullen opslaan.

3. Beschadigingen aan deuren, ramen of sloten: meer dan alleen zichtbare schade

Zie je krassen, deuken of sporen van inbraakpogingen aan je deuren, ramen of sloten? Neem dit altijd serieus. Het is een duidelijk signaal dat iemand al probeerde binnen te komen. Maar er zijn meer signalen:

  • Markeringen op huizen: Inbrekers gebruiken soms subtiele tekens (krijtstreepjes, stickers) om huizen te markeren. Let op alles wat ongewoon lijkt op je gevel, brievenbus of hek.
  • Sporen in de tuin: Voetstappen die je niet kent, bandensporen, of platgetrapte planten kunnen wijzen op verkenning van je tuin.

4. Bewegingen op ongewone tijdstippen

Inbrekers zijn vaak ’s nachts actief, of op andere momenten dat het rustig is. Hoor je geluiden, zie je beweging of gebeuren er dingen die niet kloppen? Aarzel niet om de politie te bellen.

5. Vreemd gedrag van medewerkers of bezoekers

Helaas komt het voor dat inbrekers van binnenuit informatie krijgen. Is er iemand die opvallend veel interesse toont in beveiligingssystemen, sloten of waardevolle spullen?
Of iemand die zich anders gedraagt dan normaal?
Wees alert en bespreek je zorgen met een vertrouwenspersoon.

Wat kun je doen? ️

  • Wees alert: Let op de signalen en vertrouw op je intuïtie.
  • Meld verdachte situaties: Veel buurten hebben een whatsappgroep, het is altijd raadzaam om verdachte situaties of dingen die je hebt opgemerkt hierin te delen.
    Bel de politie, ook bij twijfel.
  • Verbeter je beveiliging: Investeer in goede sloten (SKG-keurmerk), Inbraakwerende ramen en deuren, buitenverlichting met bewegingssensor, alarmsysteem (met of zonder meldkamer), camerabewaking, waardevolle spullen opbergen, social media gedrag (niet openlijk over vakantieplannen communiceren)
  • Informeer je buren en omringende bedrijven: Laat het anderen weten als je iets verdachts ziet of hoort. Zij kunnen ook alert zijn en eventueel actie ondernemen. Samen vormen jullie een extra paar ogen en oren.
  • Slimme camerabewaking voor effectieve bescherming: Met slimme software en live cameratoezicht met AI-ondersteuning, kun je met een gerust hart de deur uit. Getrainde professionals en de modernste technologie huden alles in de gaten voor je en grijpen proactief in bij incidenten. Zo kun je genieten van je vrijheid, wetende dat je huis of bedrijf veilig is.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Inbraakpreventie begint met bewustwording. Door de signalen te kennen en actie te ondernemen, kun je een inbraak mogelijk voorkomen en je dierbaren beschermen.

Ben jij 24/7 alert?

Laten we eerlijk zijn: dat is onmogelijk én onwenselijk. Maar wat je wél kunt doen, is de juiste stappen zetten om je huis of bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. Begin met het in kaart brengen van de risico’s en neem vervolgens de maatregelen die bij jouw situatie passen. Kijk kritisch naar je huidige beveiliging en overweeg of er verbeteringen mogelijk zijn.

 

WePrevent geeft je de zekerheid dat wat je dierbaar is, veilig is.

 

Je huis of bedrijf moet een plek zijn waar je je veilig voelt, ook als je er niet bent.
Met de juiste beveiligingsoplossingen kun je met een gerust hart de deur uit, wetende dat ons team alles in de gaten houdt. Of je nu op vakantie bent, een dagje weg of gewoon aan het werk, je kunt altijd vertrouwen op de bescherming van je eigendommen.

Wil je meer weten over onze innovatieve en bewezen inbraakpreventie?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend beveiligingsadvies!

Verborgen en blijvende psychologische gevolgen van inbraak | WePrevent Inbraakpreventie

De échte impact van inbraak: een blik op de verborgen gevolgen

Inbraak heeft vaak meer impact dan we ons realiseren. Naast gestolen spullen en materiële schade, kunnen de psychologische en emotionele gevolgen diepgaand zijn. Slachtoffers voelen zich vaak onveiliger, verliezen vertrouwen in anderen, en kampen met angst, slaapproblemen en stress. In deze blog ontdek je de verborgen gevolgen van inbraak en waarom het belangrijk is om preventieve maatregelen te nemen.

Lees verder

Lees verder
Risico's van schijnzekerheid bij bedrijfsbeveiliging

Schijnzekerheid bij je bedrijfsbeveiliging: waarom een verzekering vaak niet genoeg is

Verzekerd, maar toch kwetsbaar? Veel ondernemers vertrouwen op hun verzekering, maar ontdekken te laat dat ze niet volledig gedekt zijn. Ontdek in deze blog wat de gevolgen zijn van deze schijnzekerheid en hoe je met live cameratoezicht en AI-beveiliging écht zekerheid creëert en schade voorkomt.

Lees verder

Lees verder
Toekomst en trends in fysieke beveiliging

Beveiligingstrends in 2025: slimmer, sneller en persoonlijker beveiligen

De wereld van fysieke beveiliging is volop in ontwikkeling en neemt een vlucht in 2025 en verder. In deze blog ontdek je de 5 belangrijkste trends – van live cameratoezicht en AI-beveiliging tot drones en slimme integraties. Benieuwd hoe je jouw eigendom proactief kunt beschermen met de nieuwste technologieën? Lees verder en bereid je voor op de toekomst van veiligheid.

Lees verder

Lees verder

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Dan nemen wij z.s.m. contact met u op.
Door op versturen te klikken, accepteert u de privacyverklaring.