Jeroen

5 December 2016

Ontrafeld: fabels en mythes over inbraak

Er bestaan een aantal fabels en mythes over inbraak. Iedereen kent ze wel: de meeste inbraken vinden ’s avonds plaats en vooral in de betere gemeentes. Als wij de statistieken moeten geloven is daar niks van waar. De volgende fabels en mythes over inbraak ontrafeld:   “De meeste inbraken vinden plaats in wijken met dure […]

Continue reading

Er bestaan een aantal fabels en mythes over inbraak. Iedereen kent ze wel: de meeste inbraken vinden ’s avonds plaats en vooral in de betere gemeentes. Als wij de statistieken moeten geloven is daar niks van waar. De volgende fabels en mythes over inbraak ontrafeld:

 

“De meeste inbraken vinden plaats in wijken met dure koopwoningen”

Onjuist! De meeste inbraken vinden juist plaats in achterstandswijken met veel sociale en economische problemen.  De kans op woninginbraak in een achterstandswijk is ongeveer 50% hoger dan in een wijk met dure koopwoningen.

 

“Inbrekers slaan hun slag in andere steden”

Ook onjuist! Inbrekers blijken hartstikke lui te zijn. Inbrekers plegen hun delicten het liefst in een bekende en nabije omgeving. Zo ontdekte drie analisten van de Nationale Politie dat inbrekers gemiddeld 800 meter afleggen vanaf hun woonadres naar de inbraaklocatie.

Uit politiegegevens blijkt er namelijk grote overlap is tussen gebieden waar relatief veel inbrekers wonen en gebieden waar veel inbraken worden gepleegd. Dit gegeven komt goed overeen met het feit dat sociale huurwoningen vaak slecht beveiligd zijn en beschikken over matig hang- en sluitwerk.

 

“De meeste inbraken vinden ’s nachts plaats”

Een case study van de Politie Den Haag; daar gold een nachtelijk verbod op het vervoeren of bezitten van inbrekerswerktuigen. Dat was alleen geen recept voor succes. Wat bleek? Ruim 60% van de inbraken in Nederland worden overdag gepleegd, tegenover 13% in de nacht.

De Politie Den Haag voerde dit door in het beleid; een permanent verbod. Het resultaat? Een boeteverdubbeling.

 

“Relatief minder inbraken tijdens de feestdagen”

Nog een onwaarheid. Tijdens kerst, oudejaarsdag en koningsdag wordt er anderhalf tot twee keer meer ingebroken als gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Kortom: zorg dat je huis ten alle tijden is voorzien van goed hang- en sluitwerk, en bij voorkeur van live-camerabewaking. Lees in ons blog “Winterwondertips” hoe je jezelf het best kan beschermen tegen inbraak en vandalisme.

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.