Jeroen

22 January 2018

Hoe cyberveilig ben jij?

Naast het feit dat het ontzettend belangrijk is om aan onze fysieke veiligheid te denken, is het ook van belang om bewust te zijn van onze eigen cyberveiligheid. Veel mensen zijn hier nog te weinig mee bezig en dat kan grote en vervelende gevolgen hebben.   Zo klikt een groot deel van de Nederlanders toch […]

Continue reading

Naast het feit dat het ontzettend belangrijk is om aan onze fysieke veiligheid te denken, is het ook van belang om bewust te zijn van onze eigen cyberveiligheid. Veel mensen zijn hier nog te weinig mee bezig en dat kan grote en vervelende gevolgen hebben.

 

Zo klikt een groot deel van de Nederlanders toch op phishing mails. Dit zijn e-mails die afkomstig zijn van hackers en het lijkt dan alsof het bijvoorbeeld van een bank is. Er wordt dan naar gegevens gevraagd en als je die gegevens intypt, hebben de hackers toegang tot jouw bankzaken. Het is voor deze criminelen een hele makkelijke manier om jouw gegevens te verkrijgen en hiermee geld te verdienen. Daarnaast zijn er ook mails die ransomware, ook wel gijzelsoftware, kunnen downloaden op je computer. Dit is een chantagemiddel dat jouw bestanden blokkeert en vervolgens wordt de gebruiker om geld gevraagd om de bestanden weer te bevrijden. Dit lukt echter niet altijd.

 

Tussen de openbare Wifi-netwerken kunnen er ook neppe netwerken voorbijkomen. Het heeft dan een geldige naam, bijvoorbeeld van een café of locatie, waardoor je denkt dat je je hierop kan aanmelden zonder problemen. Helaas is dit niet altijd zo. Als het gaat om een netwerk van een hacker en jij hierop inlogt, kan de hacker bij al je gegevens en bestanden en hiermee doen wat hij wil. Ook bevat je computer veel persoonlijke bestanden en die zijn vaak verbonden met een Google Drive-account. Dit soort systemen kunnen ook gehackt worden en daarom is het van belang om bewust en veilig met het internet om te gaan.

 

Maar hoe doe je dat?

 

  • Gebruik verschillende wachtwoorden. Zorg ervoor dat als één wachtwoord in handen van een ander komt, niet alle kanalen en gegevens beschikbaar zijn voor de hacker.
  • Verander regelmatig je wachtwoorden.
  • Zorg voor een sterk Wi-Fi wachtwoord.
  • Navragen van het Wi-Fi netwerk & wachtwoord. Als je bijvoorbeeld in een café zit, is het handig om te checken wat het netwerk is van dit café. Zo voorkom je dat je gebruikt maakt van een netwerk dat in handen is van een hacker.
  • Maak gebruik van de tweestapsverificatie. Veel verschillende sociale media geven de mogelijkheid om in twee stappen in te loggen. Allereerst wordt er naar het wachtwoord gevraagd en na het invullen hiervan, ontvang je een code op je telefoon. Met deze code kun je dan echt inloggen.
  • Maak een back-up van al je bestanden. Zo wordt je geen slachtoffer van ransomware.
  • Zorg ervoor dat je laptop, mobiel en tablet altijd de laatste update hebben. Dit voorkomt lekkage in de beveiliging van het apparaat.
  • Reageer niet op mailtjes waarin wordt gevraagd om gegevens in te vullen. Vooral banken hebben regelmatig aangegeven dat zij nooit per e-mail communiceren met de klanten.

 

Tot slot

Met deze tips weet je zeker dat je bewust gebruikmaakt van het internet. Wij hopen jou hiermee goed geholpen te hebben en dat je veilig kunt internetten. Denk dus altijd net iets langer na bij het bedenken van je wachtwoord en ga voor een tweestapverificatie. Druk daarnaast ook niet meer op ‘Vraag morgen’ bij de vraag om het apparaat te updaten.

 

 

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.