Jeroen

14 November 2016

Digitale criminaliteit, de nieuwe werkelijkheid?


Fietsendiefstal

Veiligheid gaat tegenwoordig verder dan alleen het ophangen van (soms live) beveiligingscamera’s. Cybercriminaliteit is jaarlijks groter wordend probleem. Een op de tien Nederlanders was in 2015 slachtoffer van een of meer cyberdelicten. Dat getal wordt naar verwachting alleen maar groter. Volgens het Openbaar Ministerie is cybercriminaliteit de ‘fietsendiefstal’ van de toekomst. De verwachting is dat over vijf jaar 50% van alle computers te maken gaat krijgen met deze nieuwe vorm van criminaliteit.

Vermoorde onschuld

Het lijkt allemaal vrij onschuldig. Een gestandaardiseerde e-mail van de bank, met daarin een link waarop je moet klikken en vervolgens kom je op de eigen website uit, althans, dat lijkt zo. Wat je niet weet is dat dit nepwebsites zijn. Op deze nepwebsite moet je nog even je telefoonnummer invoeren en klikken op de link die je opgestuurd hebt gekregen als sms. Vervolgens ga je weer over tot de orde van de dag. Totdat de volgende morgen ziet dat je spaarrekening à €20.000, waar je jaren voor hebt gewerkt, verdwenen is. Je hebt het schijnbaar overgemaakt naar verschillende mensen, die je niet kent. Voor de meeste klinkt dit verhaal als horrorscenario, maar toch zijn er mensen bij wie dit is gebeurd.

Ronselaars en geldezels
Terwijl het slachtoffer vol ongeloof naar zijn mobiel bankieren-app kijkt, is er een selecte groep criminelen die grof geld verdienen met dit trucje. Vaak zijn zij onzichtbaar voor politie en justitie. De cybercrimineel maakt namelijk gebruik van ronselaars, die op hun beurt weer op zoek gaan naar zogeheten geldezels. Het zijn de geldezels, (mensen die hun pinpas uitlenen) en uiteindelijk de ronselaars (mensen in dienst van de cybercrimineel die opzoek gaan naar geldezels, en het geld met de pinpas van de geldezel uit de muur halen) die in beeld komen bij justitie. Doordat de cybercriminelen gebruik maken van versleutelde communicatiemiddelen blijven zij vaak buiten het zich van de politie.

Voorkomen is beter dan genezen
Om cybercriminaliteit tegen te gaan moet men alerter worden. Open niet zomaar elke e-mail, en druk vooral niet op de meegestuurde link. Als cybercriminelen door bijvoorbeeld malware eenmaal in je computer of telefoon zitten hebben zij toegang tot al je gegevens. Daarom is het ook van belang dat je met regelmaat je wachtwoorden veranderd, en sla ze vooral niet in je telefoon/computer op: schrijf ze op en bewaar het ergens in de kast. In dat opzicht is cybercriminaliteit goed te vergelijken met fietsendiefstal. Je gaat het niet tegen, maar je kan het wel proberen te voorkomen. Door bijvoorbeeld je fiets met een kettingslot vast te maken aan een boom. Cybercriminaliteit kan je voorkomen door bijvoorbeeld: geen onbekende software te installeren; geen phishing e-mails te openen en door namaakwebsites te onderscheiden van de echte. Dat is in feite dat enig mogelijke manier om je hiertegen te beschermen. Want tenslotte, voorkomen is beter dan genezen.

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.