Jeroen

15 April 2016

Zorgeloos op vakantie?

Continue reading

Zorgeloos op vakantie?

De vakantieperiode komt er weer aan! Tijd om op dat strand te gaan liggen, die ene prachtige stad te gaan bewonderen of eens ongestoord een huis leeg te trekken… Dat laatste is pas echt vakantie voor vaderlands inbrekers. Als je op vakantie gaat krijgen inbrekers in Nederland vrij spel bij vele woningen, vooral als de bewoners zo vriendelijk zijn om op hun social media account(s) aan te geven de komende weken niet thuis te zijn.

Er vindt elke 3 minuten in Nederland een woninginbraak plaats, tijdens de maanden Juni t/m September wordt het de inbrekers echter wel heel makkelijk gemaakt. Bedenk maar eens hoe leuk het is om aan al je vrienden en vriendinnen (en hun vrienden) op Facebook te laten zien dat je het vliegtuig in stapt! Veel inbrekers bekijken deze foto’s thuis en maken rustig een lijst met mogelijke inbraak adressen.

Naast het controleren van bijvoorbeeld Facebook en Twitter, zijn er ook nog tal van andere manieren om te controleren of je aan het genieten bent van een welverdiende vakantie. Misschien komen er een aantal bekend voor, maar hieronder sommen wij er nog eens wat voor je op:

1. Inbrekers kijken of er licht brand, er zijn maar weinig huishoudens waar het licht 2 dagen achter elkaar niet aan gaat. Dan is er of iemand vergeten zijn energie rekening te betalen, of iemand zit op een cruiseschip naar de Bahama’s.

2. De krant van vorige week woensdag hangt nog in de brievenbus, als er iemand thuis was dan had die inmiddels wel onderin de kattenbak gelegen.

3. Het huis ziet er onbewoond uit. Veel mensen maken het huis spik en span voor vertrek naar het vakantie adres, iets wat de inbreker graag ziet.

4. Dit is de voicemail van….. Wij zijn op dit moment op vakantie, wij bellen u zo snel mogelijk terug. Dat laatste hoeft niet van de inbreker, maar hij wipt zeker een keertje langs.

5. Op vakantie met de auto? Of de auto geparkeerd op Schiphol? Dat betekent in sommige gevallen ook een lege oprit, dat ontgaat een inbreker niet die parkeert zijn bus dan wel op jouw plek.

6. De tuin ziet er onverzorgd uit en is erg beschut, iemand heeft al een tijdje niet in de tuin gewerkt maar daarnaast is het huis ook nog eens lekker beschut!

7. Inbrekers zijn vaak goed georganiseerd en werken in teams. Het eerste teamlid legt midden in de nacht bij een hele straat takjes (of iets anders) tegen de voordeuren aan. Drie dagen later komt teamlid twee om te kijken welke takjes er verplaatst zijn. Takje staat er nog? Dan is er of iemand ziek en gebruikt hij zijn voordeur niet, of de bewoners liggen onbezorgd te genieten van hun strandvakantie.

Dit zijn voorbeelden van methodes die inbrekers gebruiken om hun inbraak te plannen en er voor te zorgen dat ze ongestoord aan de slag kunnen. Wat kun jij nou doen om er voor te zorgen dat ze jouw huis overslaan tijdens de vakantie periodes?

1. Een oplossing is om een licht timer op enkele lampen in uw huis te installeren, deze gaan dan ’s avonds aan en het huis ziet er bewoond uit. Ook kunt je vragen aan de buren om zo nu en dan de verlichting aan te zetten.

2. Laat de buren de post verzamelen, ze zijn er immers toch om het licht aan te zetten. Daarnaast is het altijd vervelend om die berg post weg te moeten duwen na een lange vlucht.

3. Voordat je gaat vliegen/rijden drink je eerst nog even een kop koffie en wordt de krant doorgenomen, laat de vuile vaat en de krant voor de verandering gewoon openliggen op tafel. Net alsof je morgens met haast van huis vertrokken bent en elk moment terug kan komen.

4. Mocht u besluiten een gezellige familie voicemail in te spreken, vermeld dan niet dat jullie op vakantie zijn. Dit geldt overigens ook voor uw mobiele telefoon!

5. Gaat de auto mee op vakantie? Of heeft Schiphol deze tijdelijk even in bewaring? Vraag dan of de buren zo nu en dan gebruik willen maken van de oprit, voor de buren prettig maar ook lijkt het alsof er iemand regelmatig thuis is.

6. Voordat je op vakantie gaat, zorg dan even dat de tuin weer op orde is. Vraag het aan de tuinman of ga zelf nog even lekker aan de slag. Vanaf de straatkant kan er op deze manier ook weer op het huis gelet worden en de tuin ziet het er niet uit alsof er al weken niemand naar heeft moeten kijken.

7. Op en rond de voordeur worden er in de zomervakantie kleine tekentjes of takjes geplaatst om te controleren of er iemand thuis is. Wederom is dit een mooie taak voor de buren, deze hoeven hiervoor alleen maar even de voordeur te bekijken en eventueel vrij te maken van takjes en dergelijke.

Bovenstaande tactieken zijn slechts enkele van de meest simpele trucjes die inbrekers gebruiken tijdens de vakantie periode. Het is duidelijk dat een goede verstandhouding met de buren goed van pas kan komen. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen als camera’s of een oppas. Houd tijdens de vakantie in ieder geval in uw achterhoofd, dat vakantiefoto’s voor nà de vakantie zijn en niet voor social media!

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.