Jeroen

8 January 2018

Het verschil tussen motion camerabewaking en live camerabewaking

Beveiligingsbedrijven krijgen regelmatig de vraag wat het exacte verschil is tussen live en motion camerabewaking. De scheidslijn is erg dun, maar als je eenmaal het verschil weet dan wordt duidelijk wat de voordelen van live camerabewaking versus motion camerabewaking zijn. Motion camerabewaking Bij motion bewaking wordt er pas meegekeken op het moment dat er beweging […]

Continue reading

Beveiligingsbedrijven krijgen regelmatig de vraag wat het exacte verschil is tussen live en motion camerabewaking. De scheidslijn is erg dun, maar als je eenmaal het verschil weet dan wordt duidelijk wat de voordelen van live camerabewaking versus motion camerabewaking zijn.

Motion camerabewaking

Bij motion bewaking wordt er pas meegekeken op het moment dat er beweging wordt waargenomen op bepaalde gebieden van de camerabeelden. Er worden lijnen getrokken in de software van de camera’s. Wanneer er binnen deze lijnen beweging wordt gedetecteerd, dan stuurt de software de camerabeelden door naar de beveiligingsexpert en hij beoordeelt dan de situatie. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan over een konijn die door de tuin loopt of een tak die door de wind heen en weer wordt geblazen. Mocht er echt iets aan de hand zijn, kan een opvolgdienst of de politie worden gebeld. Er zijn tijdens dit proces al waardevolle seconden of zelfs minuten verloren, omdat de beweging dus pas gedetecteerd wordt als het binnen het object is.

Live camerabewaking

Live camerabewaking wil zeggen dat er daadwerkelijk continu wordt meegekeken met de camera’s. Doordat er live mee wordt gekeken, kan vooraf de situatie worden ingeschat en beoordeeld. Daardoor wordt een inbraak of overval al in het voorstadium herkend. Het wordt namelijk al opgemerkt als een persoon ‘verdacht’ vaak naar een huis kijkt of regelmatig langsloopt. Dit zijn bewegingen die zich buiten het zogenoemde motion gebied afspelen. Dit wordt bij motion camerabewaking dus nooit gezien. Op het moment dat er zich een verdachte situatie voordoet, kan een sirene worden aangezet, de politie wordt gebeld en jij wordt natuurlijk ook ingelicht.

Uiteraard moeten de externe omstandigheden ook goed zijn – bijvoorbeeld de verlichting buiten, de kwaliteit van de camera’s en het aantal camera’s draagt bij aan de accuraat- en snelheid van de beveiligingsexperts. Dit zijn geen willekeurige mensen. Beveiligingsexperts worden vooraf gescreend, intern getraind en voordat ze starten worden ze gecertificeerd. Vervolgens kijken de beveiligingsexperts live mee met jouw camera’s. Dit gebeurt overigens alleen op de tijden waar jij toestemming voor geeft (bijvoorbeeld alleen in de avond).

Het verschil

Motion camerabewaking houdt dus in dat er pas naar de beelden wordt gekeken als er beweging is geconstateerd binnen een bepaald gebied van het beeld. Het kan dus zo zijn dat er al iemand over het hek van iemand zijn tuin is gesprongen en dat het beeld dan pas verschijnt. Dan ben je dus al te laat, want de persoon is al in de tuin van de bewoner.

Bij live cameratoezicht kan een incident al in het voorstadium worden herkend en voorkomen, doordat de beveiligingsexperts verdachte bewegingen kunnen zien. Bij motion camerabewaking worden de verdachte situaties dus nooit opgemerkt. Vervolgens kunnen de beveiligingsexperts bij de live camerabewaking direct handelen volgens het afgesproken protocol door bijvoorbeeld alarm te slaan en/of de politie te bellen. Deze vorm van beveiligen is uiterst preventief en gericht op het voorkomen, in plaats van het achteraf oplossen.

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.