Jeroen

18 July 2018

Hoe beveilig ik mijn boot?

Nu de zon vaker aan het schijnen is, is het weer tijd om je boot te pakken en lekker te gaan varen. In Nederland zijn er veel grachten, plassen, meren, etc. waar honderden boten liggen. Helaas is een boot of een buitenboordmotor ook een gemakkelijk doelwit, jaarlijks worden er namelijk 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren […]

Continue reading

Nu de zon vaker aan het schijnen is, is het weer tijd om je boot te pakken en lekker te gaan varen. In Nederland zijn er veel grachten, plassen, meren, etc. waar honderden boten liggen. Helaas is een boot of een buitenboordmotor ook een gemakkelijk doelwit, jaarlijks worden er namelijk 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen. Wat kun je zelf doen om diefstal te voorkomen? Hieronder een aantal tips, zodat je zonder problemen van je boot én het weer kunt genieten.

 

  • Allereerst is het belangrijk dat je je boot/buitenboordmotor registreert. Mocht het toch gestolen worden, dan is het altijd handig als je een gedetailleerde omschrijving kunt geven. Vul daarom de registratiekaart in, dan heb je alle gegevens bij de hand. Hierdoor kan de politie sneller de daders en jouw boot opsporen. Daarnaast kun je uiteraard ook foto’s van je eigendommen maken, zet specifieke dingen dan ook op de foto zoals de naam. Voeg deze foto’s bij de aangifte en de kans dat je boot of buitenboordmotor wordt gevonden is nu een stuk groter.

    

Nu volgen de tips die voorkomen dat je boot wordt gestolen:

 

  • Leg de boot (en andere losse onderdelen) zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot. De verzekeraar van de boot stelt een goedgekeurd slot doorgaans als eis.
  • Stal jouw vaartuig in de winter in een veilige botenstalling.
  • Als jij jouw boot op een trailer hebt staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
  • Haal je motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit.
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
  • Neem waardevolle spullen altijd mee bij het verlaten van de boot.
  • Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem, een vaartuigvolgsysteem met GPS of live camerabewaking.

 

Wees dus alert en geniet vooral van alle vaartochten deze zomer!

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.