Jeroen

29 January 2018

Camerabewaking anno 2018

Tegenwoordig verandert er veel in het straatbeeld. Smartphones worden steeds groter, dunner en geavanceerder, horloges hebben allerlei technologische functies en virtual reality experiences zijn al te beleven. Kortom, er verandert meer dan wij kunnen bevatten. Het lijkt tenslotte als de dag van gister dat je het nummer van je oom moest opzoeken in de Gouden […]

Continue reading

Tegenwoordig verandert er veel in het straatbeeld. Smartphones worden steeds groter, dunner en geavanceerder, horloges hebben allerlei technologische functies en virtual reality experiences zijn al te beleven. Kortom, er verandert meer dan wij kunnen bevatten. Het lijkt tenslotte als de dag van gister dat je het nummer van je oom moest opzoeken in de Gouden Gids. Wat hebben deze veranderingen nou opgeleverd in de camerabewakingsbranche en wat betekent dat voor onze live camerabewaking?

 

Van motion naar live

De introductie van motion camerabewaking stond te boek als “baanbrekend” en een echte “gamechanger”. Motion camerabewaking is een vorm van live camerabewaking waarbij bewakers pas het beeld te zien krijgen op het moment dat er daadwerkelijk beweging wordt geconstateerd op de camerabeelden. Deze vorm werkt, maar detecteert inbraak en vandalisme in een laat stadium. Bewakers kunnen op afstand hooguit de sirene aanzetten en de politie inschakelen, maar vaak heeft de misdaad zich dan al voorgedaan. Met de camera’s en software van nu is zelfs live camerabewaking mogelijk. Dat is bewaking waarbij er altijd iemand met de camera’s meekijkt. Een van de weinige manieren om criminaliteit al in een vroeg stadium te herkennen en dus te voorkomen.

 

Live meekijken, is dat wel mogelijk?

Mede door alle innovaties in de beveiligingswereld is een inbraak plegen een stuk lastiger dan voorheen. De camerabeelden die men terugziet op Opsporing Verzocht zijn soms slecht zichtbaar, dit zijn camera’s van slechte kwaliteit. Camera’s van nu kunnen beschikken over haarfijn HD-beeld. Vaak zit er achter de camerabeelden gloednieuwe software die onderscheid kan maken tussen mens en dier; kentekens kan herkennen en zelfs menselijke emoties kan analyseren. Dankzij het samenspel tussen software en menselijke interactie is live camerabewaking mogelijk. Een beveiligingsexpert is verantwoordelijk voor een aantal camerabeelden en wordt in dat proces ondersteund door de software. De software ondersteunt het menselijke aspect. Daardoor is 24/7 live camerabewaking mogelijk.

 

Betaalbaarheid

Als men het heeft over live camerabewaking, waarbij er iemand met de camera’s meekijkt, denk je al gauw aan honderden euro’s kosten per maand. Tenslotte is mankracht veel duurder dan alleen software. Maar dankzij globalisering en de aanwezigheid van optimale versleutelde internetverbinding in landen met lagere loonschalen is “offshoring” mogelijk. Dat maakt live camerabewaking tegen betaalbare prijzen mogelijk.

Couldn't find what you were looking for?

We will contact you as soon as possible.
By clicking send, you accept the privacy-statement.